user_mobilelogo

iFLOAT Pakken BOVEN 7TIPS

7 tips voor het kiezen van een armondersteuning

Als je overweegt een armondersteuning te gaan gebruiken, zul je deze waarschijnlijk veel gaan gebruiken. Daarom is het verstandig om zeker te weten dat de armondersteuning die je kiest ook echt bij je past. Om je daarbij te helpen, hebben we hieronder een aantal vragen en tips opgesomd, zodat jij de beste keuze kunt maken:

1. Waarvoor wil je de armondersteuning gaan gebruiken?

Bedenk vooraf waarvoor je de armondersteuning wilt gebruiken, zodat je kunt vragen of dit tot de mogelijkheden behoort. Is het voor ondersteuning bij verminderde spierkracht, zodat je zelfstandig kunt eten en dagelijkse activiteiten minder vermoeiend worden? Of wil je de armondersteuning gebruiken om te revalideren zodat je sneller herstelt? Een armondersteuning kan bijvoorbeeld helpen om RSI-klachten te voorkomen. Sommige armondersteuningen zijn geschikter voor het ene doel dan voor het andere of zijn beperkt in gebruik omdat ze bijvoorbeeld niet op een rolstoel geplaatst kunnen worden.

2. Kies een armondersteuning die voor jou comfortabel voelt

Elk mens is uniek en daarom zullen sommige armondersteuningen beter bij je passen dan andere. Een armondersteuning moet plezierig aanvoelen en geen knelpunten opleveren. Neem de tijd tijdens een passing en probeer de armondersteuning goed uit, zodat je kunt voelen of deze het gewenste comfort levert.

3. Zorg dat de armondersteuning je voldoende bewegingsvrijheid biedt

Een armondersteuning hoort je (bewegings-)vrijheid en zelfstandigheid te geven. Idealiter krijg je door een armondersteuning zelfs een beter bereik! Maar een armondersteuning moet je bereik in ieder geval gelijk houden en absoluut niet beperken. Probeer dus tijdens een passing alle bewegingen in horizontale en verticale richting te maken. Kijk ook of lukt om je arm te buigen, kun je bij je gezicht en hoofd?

4. Zorg dat je optimaal gebruik kunt maken van je eigen bereik

Voel tijdens een passing of je bij alle bewegingen die je maakt, voldoende en stevige ondersteuning ervaart. Een goede armondersteuning geeft je niet alleen ondersteuning, maar ook een veilig gevoel. Alleen dan kun je optimaal gebruikmaken van je eigen kracht en mogelijkheden.

5. Wel of geen polsondersteuning

Verwacht je dat je polsondersteuning nodig hebt? Dan is het goed om daar rekening mee te houden tijdens het passen. Sommige armondersteuningen hebben een optionele pols- en/of handondersteuning, maar misschien gebruik je liever je eigen brace. Is dat geval is het handig om de armondersteuning te proberen met je brace om je pols, zodat je zeker weet dat het past. Extra tip: Probeer de armondersteuning ook een keer met je jas aan! Dan hoef je niet zonder jas naar buiten als je de armondersteuning wilt gebruiken.

6. Armondersteuning aan je rolstoel? Controleer of je voldoende ruimte hebt

Bewegingsvrijheid geldt niet alleen voor je arm, maar ook wanneer je in je rolstoel rijdt. Elke armondersteuning heeft tenminste een klein beetje ruimte nodig om gemonteerd te worden. Hoeveel ruimte dat precies is, verschilt per armondersteuning. Let tijdens een passing dus goed op of een armondersteuning jouw rolstoel niet ineens een stuk breder maakt, waardoor je ineens moeilijk door deuren heen kan.

7. Laat je goed informeren!

Veel hulpmiddelenleveranciers bieden gratis passingen aan, zodat je een hulpmiddel kunt uitproberen. Dit is de ideale gelegenheid om al jouw vragen te stellen, zodat je alles weet over een hulpmiddel en daardoor de beste keuze kunt maken. En als allerlaatste tip: probeer alles uit! Alleen als je alle armondersteuning hebt geprobeerd, weet je zeker dat je de beste kunt kiezen.

Heel veel succes met uitproberen! Als je vragen hebt, kun je ons altijd bereiken.